Pilou

Kunsten at spare…

Sagen er den, at vi hjemme hos os er gået i spare mode?

Det betyder bl.a., at jeg/vi ikke holder forbrugsfest hver og hver anden dag (selvom jeg virkelig godt gad), men i stedet forsøger vi kun at køb det, som vi virkelig har brug for. Vi har begge følelsen af, at vi rent faktisk gør vores bedste og ikke rigtigt forstår, hvorfor kontoen nærmer sig 0 ved udgangen af hver måned, når nu vi seriøst har sparet? Faktisk er det en irriterende følelse af, at alt den tilbageholdenhed (og mangel på materielle goder) ikke rigtigt giver det ønskede afkast!!!

Jeg har derfor tænkt lidt over, hvordan det i grunden kan være, at vores opsparing ikke bugner, når nu vi er så gode til at spare. Og svaret er (måske) enkelt ? selvom vi taler og tænker meget på at spare ? handler vi så herefter?!?!

I sidste uge på vej hjem fra job mente M, at han skulle have det nye ?Hitman? til PS3, som lige er udkommet. Fordelen, ved at købe det dagen efter det udkommer, er, at man kan spille det og så nå at sælge det imens det stadig er ?nyt?, for kun at have et lille tab på købet? I samtalen om, hvorvidt det var en god eller dårlig ide ? særligt nu, hvor det snart er jul – var et løsrevet argument:? Det er jo et dansk spil, så vi støtter rent faktisk dansk erhvervsliv, hvis vi køber det!!? Siden hvornår er det blevet et argument for IKKE at spare?! Efter han havde overbevist sig selv (og mig) om, at det jo i grunden kun koster 150 kr., hvis han sælger det om et par måneder, kørte vi forbi Blockbuster og købte spillet (5 minutter efter samtalen startede), da vi jo alligevel var ude at køre.

Vi er simpelthen mestre i, at overbevise os selv om, at et køb ikke er forbrug men en investering (er vi alene om det?). Et glimrende eksempel er mine julegaveønsker (som selvfølgelig allerede er klar ? både de realistiske og urealistiske), hvor jeg i år er tilbage til ?klassikerne?, hvis værdi næppe devaluerer?

Hver måned fortæller vi os selv, at når nu vi har været så gode til at spare flere dage i træk, så skal vi forkæle os selv med en god middag el.lign., så ikke det hele bliver så surt. Endnu et glimrende argument for at køre dankortet igennem automaten?

Nu er det snart december og en del nyheder vil helt sikkert handle om, at de danske detailbutikker har det hårdt dels pga. nethandel og dels fordi danskerne stadig ikke forbruger tilstrækkeligt ? er det vores pligt at hjælpe?!?!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pilou