En overraskelse i verdensklasse!

Godnat og sov godt!

Musse og jeg har begge ekstremt gode sovehjerter. Jeg kan falde i søvn ALLE steder og Musse kan sove i et uhyggeligt antal timer. Derfor var vi naturligvis overraskede (og lettede) over, at Noodle kunne det samme da hun var spæd! Hun sov igennem (5-6 timer) allerede da hun var ganske lille og kunne sove i al slags larm og kunne flyttes fra sted til sted UDEN at vågne!

Så blev hun et halvt år og alt blev anderledes! Hun sov stadig fint og længe, men KUN hvis hun sov i vores (vuggende) arme imens vi stod op (seriøst, hvordan kunne hun mærke forskel på om vi sad eller stod?!). Det resulterede i, at vi brugte vores aftener (og nat) med på skift at være på hendes værelse, for hver gang hun blev lagt i sin seng vågnede hun, rejste sig op og skreg!

På min opfordring prøvede vi at følge “sov igennem uden gråd”. Tanken om, at hun skulle stå derinde alene og græde, skar i mit hjerte (det gør det stadig). Problemet var, at metoden ingen resultater viste. Noodle ville KUN sove i vores arme!

Efter hvad der føltes som 100 dage, gik jeg med til at teste en modificeret udgave af  “godnat og sov godt-metoden”, “den spanske metode”, “de onde forældre-metoden” – kært barn har mange navne (hmm.. Noodle har faktisk kun to – Noodle og Vega). Jeg var oprindeligt imod metoden, fordi det er vigtigt for mig, at hun ikke føler sig alene og forladt og at hun kan regne med, at vi kommer, når hun “kalder”. Omvendt erkender jeg også, at det var uholdbart, at hun havde regnet ud, at jeg stod på værelset (og tog hende op), allerede næsten inden hun græd. Jeg gik derfor med til at teste det i nogle dage inden jeg kastede håndklædet i ringen – og sov med hende til hun blev teenager.

Den aftalte metode blev:

 • “Aftenrutine”: Rolig leg med masser af nærhed, ren ble, nattøj, tandbørstning, flaske og godnat sang (naturligvis sunget falsk).
 • “Godnat og sov godt”: Lægges ned i sengen og puttes, med sut og bamse – imens man med rolig stemme fortæller hende, at hun skal lukke øjnene, slappe af og sove til i morgen med sin bamse, sut og dyne og at vi ses i morgen. Afsluttes med “godnat og sov godt” og så går man ud.

Første dag:

 • Første gang hun græder: vent 1 minut – “godnat og sov godt” (uden at forlade værelset)
 • Efterfølgnede gange: vent 3 minutter – “godnat og sov godt” (uden at forlade værelset)

Anden dag:

 • Første gang hun græder: vent 1 minut – “godnat og sov godt”
 • Efterfølgnede gange: vent 3 minutter – “godnat og sov godt”

Efterfølgende dage:

 • Første gang hun græder: vent 1 minut – “godnat og sov godt”
 • Anden gang hun græder: vent 3 minutter – “godnat og sov godt”
 • Efterfølgnede gange: vent 5 minutter – “godnat og sov godt”

Resultat:

 • Dag 1: Musse lagde hende. Han gik ikke ud af værelset (så hun kunne se, at hun ikke var alene), men hun blev ikke taget op af sengen på noget tidspunkt.  Jeg tog i super brugsen (kunne ikke helt holde det ud). Det tog næsten 2 timer at putte hende. Hun vågnede kl. 3 og var igen 2 timer om at sove.
 • Dag 2: Det var igen Musse, som var på, denne gang gik han ud af værelset. Hun blev lagt på 1,5 time. Hun vågnede igen om natten, hvor det tog ca. 1 time.
 • Dag 3: lagt kl. 19:15 og sov efter 40 minutter. Vågnede kl. ca. 1 og sov efter 20 minutter (fremskridt)
 • Dag 4: Blev passet af mormor og morfar (det viste sig at være den sidste nat med mælk senaften/nat – farvel til amning)
 • Dag 5: lagt kl. 19:15 det tog over en time. Vågnede kl. ca. 1 og sov efter 1,5 time.
 • Dag 6: lagt kl. 19:30 sov efter 20 minutter. Vågnede om natten og sov igen efter 30 minutter. Sov til 7:30.
 • Dag 7: lagt kl. 19:20 græd kun en gang og sov til 6:15.
 • Dag 8: lagt kl. 19:30 og sagde ikke en lyd indtil kl. 6:45
 • Dag 9: lagt kl. 19:30 uden en lyd. Var vågen on and off fra 21-22:3o (vi havde mange gæster). Sov til 7:15.
 • Dag 10: lagt kl. 19:30 (i en fremmed seng ude) uden en lyd, vågnede kl. 23 og kl. 5:30 lagde sig begge gange med det samme igen. Sov til 7:15.

Resultatet er tydeligt! På de ti dage er hun blevet passet (hjemme), er stoppet med mælk senaften/nat og har sovet ude og alligevel kan vi nu lægge hende uden problemer og få en god nat.

Selvom jeg stadig får ondt i maven ved tanken om alle de tårer, der har løbet ned af hendes kinder, så er jeg også glad for alle de tårer, som hun er fri for nu, hvor hun selv kan falde i søvn og derfor ikke længere behøver at græde, når hun skal i seng og når hun vågner om natten.

img_4493

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En overraskelse i verdensklasse!